25-asis greitųjų šachmatų turnyras, skirtas treneriui Antanui Molevičiui atminti

9822652_orig

ANTANAS MOLEVIČIUS
1958-1988

Antanas Molevičius gimė 1958m. Anykščių r. Troškūnuose. A.Molevičius dirbo treneriu 1983-1988 m. Ukmergės vaikų ir jaunių sporto mokykloje. Nuo 1989 m. trenerio atminimui kasmet organizuojamos tarpmokyklinės komandinės moksleivių ir asmeninės moksleivių bei suaugusiųjų varžybos.

SPORTAS
Straipsnis iš Ukmergės laikraščio “Gimtoji žemė” 1988m. liepos 16d.

Sėkmės, Antanai!

Viena įdomiausių pasaulyje – galvočių sporto šaka šachmatai. Ukmergėje ilgą laiką pavieniai šio sporto mėgėjai žaidė tai namuose, tai cechuose per pietų pertrauką, tai šiaip kur susitikę. Taip buvo, kol nepasirodė Antanas Molevičius…
Antanas, Vilniaus V.Kapsuko universiteto ekonomikos katedros absolventas, įsidarbina rajono buitinio gyventojų aptarnavimo kombinate vyr. buhalteriu. “Darbas buvo ne prie širdies. Vienas tarp moterų”, – mena jis. Todėl 1983 metais atėjo į miesto VJSM dirbti šachmatų treneriu: Ukmergei verkiant reikėjo šachmatų mokyklos. Ir štai – jau penkmetis! Rezultatai? Daug kur pirmauta, aplenkta daugelis rajonų.

Ukmergės jaunieji šachmatininkai, ruošiami A.Molevičiaus bei O.Mikovo, žaidžia LTSR aukščiausioje lygoje. Išskyrus didžiuosius miestus, čia žaidžia tik Kėdainių, Plungės ir mūsiškiai šachmatininkai.

A.Molevičius – pedagoginį talentą turintis treneris.
– Svarbiausia – būti žmogumi, – sako pašnekovas. – Todėl treniruotėse visada įterpiu auklėjimo momentą: mokykis iš klaidų, stenkis nedaryti jų ir gyvenime… Nelaimėje žmogui, vyruti, padėk. Nesikelk į puikybę – sprogsi kaip muilo burbulas. Būk Taurus ir sąžiningas, gerbk kiekvieną žmogų. Treniruotės be auklėjimo – tuščias laiko švaistymas. Visų pirma, auginame žmogų.

Antanas per besibaigiantį pirmąjį savo darbo penkmetį išugdė tris kandidatus į sporto meistrus, didelį būrį pirmojo bei žemesnio atskyrio šachmatininkų.
– Ar numatote kandidatų į respublikos šachmatų žvaigždyną?
– Vaidotas Šlapikas, – atsako pamastęs. – Tai vienas iš rimčiausių pretendentų į sporto meistrus. Valingas, atkaklus, draugiškas, nuoširdus… Aš juo tikiu.
– Turite gabių mergaičių? – teiraujuosi.
– Taip. Ingutė Railaitė bei Virginija Noreikaitė – šaunios medinės valdovės garbintojėlės. Neseniai vykusiose LTSR asmeninėse vaikų pusfinalio atrankinėse varžybose Jonavoje, kur žaidė 37 mergaitės, jos iškovojo antrąją ir ketvirtąją vietas, pateko į respublikinį finalą.
Dar praeis penkmetis kitas ir, reikia tikėtis, Ukmergėje sužibės naujos šachmatų žvaigždės.
Kalbino Stasys Saldūnas

Kviečiame dalyvauti 25-ajame greitųjų šachmatų turnyre, kuris skirtas treneriui Antanui Molevičiui atminti

TURNYRO NUOSTATAI

I. TIKSLAS IR UŽDAVINIAI

Tradicinės respublikinės asmeninės varžybos, skirtos populiarinti šachmatų sportą moksleivių, vaikų ir suaugusiųjų tarpe. Jos organizuojamos šviesaus atminimo treneriui Antanui Molevičiui pagerbti.

II. VYKDYMO LAIKAS IR VIETA

Turnyras vyks Taujėnų dvare (Taujėnų mst., Ukmergės raj.), 2014 m. lapkričio 08-09 d. Dalyvių atvykimas lapkričio 8d. iki 10.30 val. Varžybų pradžia – 11.00 val. Turnyro uždarymas lapkričio 9 d., ~15 val.

III. DALYVIAI IR PROGRAMA

Dalyviai skirstomi į amžiaus grupes:
A turnyras 1 grupė – suaugusieji
B turnyras 2 grupė –2001 m. g. ir jaunesni.
C turnyras 3 grupė –2004 m. g. ir jaunesni.
Pastaba. Esant mažam dalyvių skaičiui, C turnyras gali būti sujungtas su B turnyru.
D turnyras 4grupė – 2007 m. g. ir jaunesni.

Sistema ir reglamentas: žaidžiami devyni ratai šveicariška sistema pagal FIDE greitųjų šachmatų taisykles. Laiko kontrolė – po 15 min + 10 s už kiekvieną padarytą ėjimą kiekvienam žaidėjui iki partijos pabaigos. Galutinį varžybų reglamentą nustato teisėjų kolegija.
A ir B, C turnyras registruojami FIDE greitųjų šachmatų reitingo apskaičiavimui.

IV. DALYVAVIMO SĄLYGOS

Apie dalyvavimą pranešti turnyro organizatoriams el. paštu virginija@juodasisrikis.lt ir kopija vyr. teisėjui Vaidui Radzickui vaidas@juodasisrikis.lt iki 2014 m. lapkričio 6 d (ketvirtadienio).
Paraiškoje nurodyti: turnyro/dalyvio amžiaus grupę, vardą, pavardę, miestą, ELO reitingą, ELO ID numerį ir/ar gimimo datą.

Nakvynės sąlygos: Taujėnų dvaro Svečių namuose/viešbutyje: trivietis kambarys – 40 Lt/asm.; dvivietis kambarys – 45 Lt/asm.; dvivietis šeimyninis kambarys (su dvigule lova) -100 Lt (50 Lt/asm.). Kainos su įskaičiuotais pusryčiais. Dėl nakvynės rezervavimo kreiptis: Virginija Savickienė tel. 8-673-05778, virginija@juodasisrikis.lt

Starto mokestis. A tyrnyras – 20 Lt, B,C,D turnyrai – 10 Lt.

Maitinimas. Turnyro metu dirbs Taujėnų dvaro kavinė.

V. RĖMĖJAI IR PARTNERIAI

Ukmergės r. savivaldybės kultūros ir viešųjų ryšių skyrius , Ukmergės sporto centras ,UAB „Taujėnų dvaras“, Vaido Radzicko IĮ „SUPERITA“,

VI. NUGALĖTOJŲ APDOVANOJIMAS

A ,B,C,D turnyrų: nugalėtojas apdovanojamas taure, medaliu, diplomu. 2-3 vietų laimėtojai apdovanojami medaliais ir diplomais. Visų turnyrų dalyviai, užėmusieji 4-6 vietas, apdovanojami medaliais. Numatomi piniginiai prizai .
Papildomi prizai: nugalėtojų taurės, medaliai ir diplomai 1-3 vietų laimėtojams: moterų, senjorų (1954 m. g. ir vyresni) grupėje. Mergaičių (B,C,D grupės) ir geriausi ukmergiškiai.

VII. KITA INFORMACIJA

Taujėnai – miestelis Ukmergės rajone, 16 km. į šiaurę nuo Ukmergės, prie senojo kelio Ukmergė-Panevėžys, 4 km nuo autostrados Vilnius – Panevėžys (90 km). Išsami informacija apie garsų Taujėnų dvarą, kaip atvykti, žaidimo salės, aplinka, nakvynės patogumai, sąlygos ir kt. internetiniame puslapyje www.taujenudvaras.lt .

VIII. “ŽAIBO“ TURNYRAS

E turnyras – „Žaibo“ turnyras: laiko kontrolė po 3 min + 2 s už kiekvieną padarytą ėjimą kiekvienam žaidėjui iki partijos pabaigos. Lapkričio 8 d. (šeštadienį) nuo 18.00 val. (po greitųjų šachmatų turnyro pirmos dienos V rato paskutinės partijos). Dalyvauja visi norintys. Registracija turnyro vietoje iki 18.00 val.
Starto mokestis – 10 Lt. Jaunučiams ir vaikams – 5 Lt.
I vieta – 100 Lt, numatomi papildomi prizai .
Devyni ratai šveicariška sistema pagal FIDE „žaibo“ šachmatų taisykles.
Galutinį varžybų reglamentą nustato teisėjų kolegija.
E turnyras registruojamas FIDE „žaibo“ reitingo apskaičiavimui.

IX. TURNYRO ORGANIZATORIAI

Turnyrą organizuoja ir vykdo Asociacija šachmatų klubas “Juodasis rikis” ir Ukmergės sporto centras. Organizatoriai pasilieka teisę daryti būtinus pakeitimus.

Papildoma informacija, registracija

Virginija Savickienė tel. 8-673-05778, virginija@juodasisrikis.lt