Lokinės,Šinkūnų ir Laičių piliakalniai

Lokinės piliakalnio ženklasAnt Lokines piliakalnioSDC14475

Liepos 26 dieną ieškojome ir aplankėme dar tris Ukmergės rajono piliakalnius. Netoli Siesikų yra Lokinės kaimas, kur dar yra išlikę ir Lokinės dvaro griūvėsiai. Dabar dvaras nėra išvaizdus, bet praeityje ten lankėsi daug įtakingų visuomenės veikėjų, kilmingų didikų. Kurį laiką dvaras priklausė Radvilų giminei. Dvaras minimas jau nuo 1585 metų. Ir visai netoli kaimo yra Lokinės piliakalnis arba kitaip vadinamas Kritkalnis. Piliakalnis visai nedidelis ir apaugęs žolėmis, krūmais. Jį žymi tik betoninis stulpas.

Netoli Ilgajo ežero radome Šinkūnų piliakalnį. Kažkada tai buvo didelis piliakalnis iš visų pusių apsuptas pelkių. Tačiau sovietmečiu ten buvo kasamas žvyras. Netoli piliakalnio gyvenatis vyras pasakojo, kad kasant žvyrą buvo rasta daug žmonių kaulų. Nes piliakalnyje buvo įrengtos kaimo kapinaitės. Kapinaitės jau senai neveikiančiančios,anot vietinio gyventojo , paskutinis ten palaidotas žmogus buvo apie 1804 metus. O nuvykę prie piliakalnio vietos radome smarkiai krūmais apaugusias senąsias kapines ir dėl žvyro kasimo likusias duobes, suardytus piliakalnio šlaitus.

Iš ten ptraukėme į Laičių piliakalnį. Dar jis vadinamas Kaselio kalnu, Milžinų kapais, Džiugasalio kalnu. O ir atordo jis kaip sala vidury laukų. Nei krūmų, nei medžių aplink jį nerasi,tik jaunas ąžuoliukas vidury kalno auga. Piliakalnis supiltas Plačiavos pelkėse.Kažkada Laičių, ir kitoje pelkės pusėje esantį Saliečių piliakalnį, jungė akmeninis grindinys – kūlgrinda. Tačiau sovietmečiu vietiniai jo piliakalniu nelaikė ir vežė iš ten akmenis statyboms, kasė durpes. Nors ir apardytas piliakalnis, tačiau yra vienas iš tų, kurį verta aplankyti ir užlipus ant jo pasigrožėti gamta. Tiesa, gerai būtų, jei nors mažas tekelis į kalno viršų būtų nušienautas nuo dilgynių:)