Penkios šachmatų partijos ant penkių piliakalnių

Ketvirtadienio rytą (06.17) būrelis šachmatininkų leidosi į kelionę ieškoti Ukmergės rajone esančių piliakalnių. Pagal neformalaus ugdymo programą ,,Šachmatai- linksmai,išradingai ir aktyviai’’ , tikslas buvo rasti piliakalnį ir į jį užlipus sužaisti šachmatų partiją.
Pirmajį , Vaitkuškio piliakalnį esantį Varinės kaime radome gana lengvai. Nors jei neišmintas mažas tekelis į mišką, būtų tekę pavaikščioti ilgiau, nes šis piliakalnis apaugęs lapuočiais ir paprastai jo nesimato. Įdomu koks vaizdas atsivertų praretinus mažaverčius medžius ir krūmus?
DSC_0422
Antras mūsų laukė Juodausių piliakalnis. Vadovavomės nuoroda, kad jis yra prie Duoburio upelio ,tai pirmiausia radome jį. Gražus upeliukas įtekantis į Šventąją. O netoli jo santakos su Šventosios upe stūkso ir piliakalnis. Jis taip pat visas apaugęs medžiais. Nuo jo, jei ne medžiai ,atsivertų nuostabus Šventosios vaizdas.
DSC_0439
Toliau patraukėme į Žemaitkiemio seniūniją , Antatilčių kaimą. Šiame gatviniame kaime yra net du piliakalniai Antatilčiai I,dar vadinamas Pilale ir Antatilčiai II, kitas labai gražus pavadinimas Papilėda. Antatilčių I piliakalnis mus sužavėjo. Jis yra prie Plaštakos upelio ir Siesarties santakos. Nuostabi gamta, bei puikiai sutavarkytos prieigos prie piliakalnio. Tačiau net ir į jį nebuvo jokios nuorodos.
DSC_0448DSC_0452

Po šio piliakalnio, tikėjomės lengavai pasivaikščiojus, rasti ir kaimyninį Antatilčių II piliakalnį.
Tačiau, tik kai nuklydome iki Siesarties upės ir radome nuo kaimo nutolusią sodybą, paklausėme šeiminikės, kur tas mūsų ieškomas pilaikalnis. Mums pasisekė, nes prieš mus ji ten vedė delegaciją iš Anykščių regioninio parko. Papasakojo, kad jos vaikystėje tas piliakalnis buvo labai didelis, tačiau srauni Siesartis jo šlaitus nuplovė. Parodė kryptį kur eiti ir papasakojo kas mūsų laukia . Pirmiausia įveikėme pievą, kur žolės buvo didesnės net už mūsų žygyje dalyvavusias mergaites. Įžengus į tankų mišką, įveikėme daug nuvirtusių medžių, krūmynų ir pamatėme piliakalnį, tiesa tik jo likusį vieną šlaitą prie senosios upės vagos. O užlipus į jį radome nuvirtųsį medį, kurio kamienas buvo toks ploksčias, kad rodos pritaikytas padėti šachmatų lentai.Tai buvo pirmas piliakalnis, kur nereikėjo šachmatais žaisti ant žemės.
DSC_0475DSC_0478

Toliau, smarkiai lyjant lietui, važiavome Valų kaimo link ieškoti Berzgainių piliakalnio. Mūsų nuostabai iškart už Valų kaimo pamatėme nuorodą į piliakalnį. Tačiau dėl smarkaus lietaus mes piliakalnio iškart nepamatėme ir blaškėmes po vietinius kaimus. Keistai pasijutome, nes namų yra, bet ten matyt žmonės pastoviai jau senai nebegyvena, galbūt lankosi tik savaitgaliais. Nebuvo net ko paklausti, kur ieškoti piliakalnio. Ir tik grįžtant atgal pamatėme po lietaus saulės apšviestą piliakalnį visai šalia kelio. Tai buvo pats gražiausias mūsų tą dieną matytas piliakalnis. Nuostabi gamta atsiverianti nuo 21m aukščio piliakalnio gali užkerėti. Šalia jo teka du bevardžiai upeliai,o iš slėnių po lietaus kilo rūkas. Padavimai pasakoja, kad šiame piliakalnyje yra užkasti Napoleono armijos pinigai. O kita legenda sako, kad piliakalnyje yra nugrimzdusi bažnyčia ir per šv.Vėlykų rekolekcijas girdisi kaip skamba tos bažnyčios varpas,o naktimis groja vargonai.

DSC_0505DSC_0517

DSC_0514
Tą dieną buvo sužaistos penkios šachmatų partijos ant penkių Ukmergės rajono piliakalnių, bet mes jau žinom, kad tai nepabaiga. Mūsų laukia dar daug partijų, daug piliakalnių ir nuotykių!
DSC_0511

Print Friendly, PDF & Email

Artimiausiu metu rengiamos varžybos
  • Artimiausiu metu renginių nenusimato
Šiuo metu vykstančios varžybos
  • Šiuo metu vykstančių renginių nėra
Archyvas
Who's Online
4 visitors online now
0 guests, 4 bots, 0 members